Zaključena mednarodna  konferenca  RISK 2022

1. in 2. junija 2022 je v Laškem potekala konferenca RISK 2022, ki jo že 17 let organizira slovensko podjetje Real Security. Gre za velik tradicionalni mednarodni dogodek, ki povezuje vodilne strokovnjake s področja kibernetske varnosti in optimizacije sistemov s predstavniki lokalnih partnerskih podjetij, svetovalnih družb, državnih institucij, kritične infrastrukture, bank, zavarovalnic, ponudnikov storitev in vseh ostalih podjetij s celotne regije Adriatik.

Glavni namen letošnje konference je bil po triletnem premoru ponovno organizirati konferenco »v živo« in s tem zagotoviti ozaveščenost udeležencev o razvoju varnostnih groženj, jim omogočiti vpogled v aktualne rešitve, strategije, taktike in rešitve preprečevanja informacijskih groženj, predstaviti najnovejše varnostne pristope in dobre prakse, prav tako pa omogočiti druženje med strokovnjaki za varnost in predstavniki različnih državnih ter zasebnih organizacij.

Otvoritev dogodka

Na konferenci je sodelovalo več kot 500 udeležencev, skupno pa je bilo izvedenih več kot 50 plenarnih predavanj in strokovnih delavnic. Svoje poglede na razvojne trende so predstavili predavatelji iz različnih uglednih organizacij, kot so TrellixForcepointNetwrixCyberResRadwareExtrahopGroup-IBSkyhigh SecurityLogRhythmMandiantInfobloxCisco, pa tudi nekatera podjetja in predavatelji iz Slovenije, med njimi Sfera ITS&T SlovenijaUnistarPRONILSoftnetCarbonsec in Telekom Slovenije. Predavanja so potekala v angleškem in slovenskem jeziku.

Pozdravni govor predstavnikov organizatorja, podjetja Real security, (z leve proti desni): Alen Šalamun, Matic Knuplež, David Ivačič in Renato Uhl

Udeležence so ob otvoritvi nagovorili predstavniki podjetja Real Security d.o.o., generalni direktor Renato Uhl, direktor prodaje David Ivačič, regionalni direktor Matic Knuplež in tehnični direktor Alen Šalamun. Slednji je opozoril na dinamiko in spreminjajoče se okolje industrije varovanja podatkov ter nov trend vračanja računalniških omrežij v konstalacije, ki smo jih poznali že pred 20 leti s povdarkom in opozorilom vsem organizacijam, da informacijski incidenti in vdori niso več vprašanje, saj je vsaka organizacija, ne glede na velikost, industrijo ali geografski položaj, tarča storilcev. Poudaril je tudi, da so vdori v informacijske sisteme postali nekaj običajnega ter da organizirane grožnje informacijskim sistemom drastično naraščajo, storilci pa imajo pred žrtvami prednost, zaradi česar se količina napadov podvoji vsake pol leta.

Otvoritveno predavanje: Ed Baker, VP Channel Director, Trellix

Otvoritvenemu nagovoru so sledila plenarna predavanja, najprej  generalnega pokrovitelja konference RISK 2022, podjetja TRELLIX, ki je nastalo z združitvijo dveh renomiranih podjetij FireEye in McAfee, ter predavanji podjetja Netwrix in vzhajajoče zvezde na področju borbe proti kibernetskim napadom, podjetja ExtraHop.

Večina predavanj se je osredotočala na trenutno – post pandemično stanje informacijskih groženj, ki kažejo, da storilci spreminjajo svoj namen. Njihov cilj ni več samo kraja podatkov, ampak tudi uničenje organizacij oz. poslovnih procesov, kar je vidno v drastičnem porastu izsiljevalskih - zlonamernih programov (t. i. ransomware) ter t.i. »Denial of Service« napadov, ki resno ogrožajo neprekinjeno poslovanje podjetij, še večji pa je porast globalnih napadov usmerjenih v destabilizacijo držav oz. kar kibernetsko vojno.

Plenarno predavnaje: Camill Cebulla, Head of European Business, Group-IB

Po zelo pestrem programu prvega dne so se obiskovalci razveselili gala večerje, ki jo je organizator poimenoval Great Gatsby Party in na kateri so obiskovalci ob dobri hrani in odličnem programu lahko spremljali tudi podelitev nagrad za najboljše dosežke in projekte v letu 2021 v regiji Adriatik. Nagrade so bile podeljene za vsako državo posebej. Za Slovenijo je letos prejelo nagrado podjetje S&T, za projekt in partnerja leta v regiji Adriatik pa je nagrado prejelo podjetje KING ICT. Uradni večerji je sledilo neformalno druženje na katerem je organizator konference, podjetje REAL security tudi proslavilo svojo 20 obletnico obstoja s torto velikanko in laser showom.

Sprostitev na gala večerji v stilu Great Gatsby

Rdeča nit drugega dne konference, ki so jo poudarjali predstavniki organizacij in predavatelji, je bila vezana na hiter tempo razvoja varnostnih ranljivosti na področjih kot so oblak, internet stvari (IoT), socialni mediji in pametna mesta. Na račun slednjega se je v okviru konference odvila tudi okrogla miza s predstavniki vodilnih podjetij iz tujine, kot tudi predstavnika slovenske organizacije SI-CERT, Gorazda Božiča. Okroglo mizo je moderiral Alen Šalamun in z direktnimi vprašanji izzval sodelujoče, da so spregovorili o primerih in izkušnjah iz tujine ter tako skupaj s predstavnikom SI-CERT-a prikazali dejansko sliko in stanje v katerem se kot družba nahajamo danes in kakšne priložnosti kot tudi ovire nas čakaju ob vpeljevanju digitalizacije in pametnih mest.

Okrogla miza na temo varnostnih izzivov pametnih mest

Tudi letos, kot je to že tradicija, je organizator ob zaključku konference pripravil dražbo, na kateri so lahko obiskovalci s konferenčnim denarjem (RISKO) dražili različne izdelke. Potegovali pa so se tudi za podpisan dres – tekmovalno številko dobitnika srebrne kolajne iz OI v Pekingu, Tima Mastnaka in podpisano tekmovalno številko slovenskih orlov, dobitnikov zlate medalje iz OI v Pekingu. Dražbo je kot generalni pokrovitelj podprlo podjetje VBO in častni pokrovitelj – Goodtimers, ki je za udeležence v Laško pripeljalo zelo redek športni avtomobil, SHELBY COBRO, s katerim se je nekaj srečnežem uspelo celo peljati in tako v duhu in sloganu konference »Back to good old times« doživeti nekaj nepozabnega. Na dražbi je bilo zbranih 6.300 EUR, katere je organizator razdelil na 3 sorazmerne dele in v obliki čekov ob zaključku predal trem organizacijam z željo, da bodo še naprej delovale v dobro otrok in naše skupnosti.

Predstavniki organizatorja, podjetja Real security, s Timom Mastnakom ob zaključku dobrodelne dražbe

Konferenca se je zaključila s piknikom na zunanji terasi konferenčnega centra, kjer so udeleženci ob odlični hrani in pijači ter naklonjenosti vremena še zadnjič na letošnem dogodku uživali ob dolgo pogrešanem druženju v živo in mariskateri ob tem že vnašali v koledar datum 7. in 8. junij 2023, za naslednji RISK.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *